Absolvirea unui profilul de Mate-Info sau Științele Naturii vine cu multe oportunități de alegere în ceea ce privește facultatea. În general, elevii care termină un profil real la liceu au multe uși deschise, mai multe decât umaniștii.

Aceștia au avantajul că au studiat mate, info, fizică, chimie, biologie, dar și română, engleză, ceva istorie și alte câteva materii umaniste. Evident, puțini dintre aceștia pleacă mai departe la o facultate umanistă.

Așadar, care sunt facultățile potrivite pentru absolvenții de profil real, cu precădere facultăți potrivite pentru profilul Mate-info și Științele Naturii?


Ce facultăți poți face după un profil de Mate-Info sau Științele Naturii?

Pe cât de multe facultăți de profil real există, pe atât de mare confuzie există în rândul celor care sunt la liceu în an terminal sau celor care au terminat deja liceul și caută o facultate. Ceea ce îți recomand eu este să te gândești bine pe ce drum vrei să o apuci în următorii 4-6 ani deoarece facultățile cu profil real necesită implicare, atenție și mult învățat.

Așadar, ai la dispoziție o listă mare de facultăți pentru profilul Mate-Info sau Științele Naturii, din care va trebui să filtrezi, ținând cont de mai multe criterii. Încearcă să înțelegi ce zonă îți place cel mai mult, te pasionează și te vezi lucrând în domeniu pentru restul vieții.

De exemplu, dacă ești pasionat de mediu, ești implicat în activități de mediu, vrei să contribui la dezvoltarea și protejarea acestuia, atunci ar trebui să mergi pe Facultatea de Design de Produs și Mediu. Am scris un mic ghid de alegere a facultății aici, care te va ajuta să îți dai seama ce ți se potrivește.

Facultăți potrivite pentru absolvenți de pe profilul Mate-Info

Să zicem că vrei să mergi mai departe la facultate pe un profil de Mate-Info. Majoritatea prietenilor mei sunt lucrează în IT și sunt absolvenți ai facultăților cu profil real.

Unul dintre ei lucrează pe securitate cibernetică, iar ceilalți sunt programatori/ dezvoltatori software. După câteva discuții cu aceștia, am aflat câteva aspecte interesante despre facultățile de profil real.

Facultatea de Mate-Info

Am să reproduc vorbele unui prieten de-al meu, absolvent al Facultății de Mate-Info în urmă cu doi ani. El lucrează acum ca programator la o companie din București și mi-a împărtășit câteva păreri despre această facultate.

Pare o facultate un pic supra-apreciată, dar vine totuși cu plusurile ei. Aici vei avea ocazia să îți alegi o specializare precum Informatică Aplicată, Matematică-Informatică și Informatică în limba germană.

  • nu te pregătește așa cum trebuie pentru un viitor job de programator/ dezvoltator
  • este o facultate în care dacă nu te implici, este totuși realizabil să o termini
  • înveți limbaje de programare și algoritmi, dar devine mai greu pe partea de implementare a cunoștințelor
  • ai oportunități de angajare și stagii de practică datorită profilului foarte căutat
  • profilul de limba germană îți aduce oportunități în plus
  • materiile celor trei facultăți sunt aproximativ asemănătoare

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor

O facultate potrivită celor care sunt pasionați de electrică, fizică, programare, automatizări. Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor este văzută ca fiind o facultate complexă, cu absolvenți foarte căutați de către companii, cu un grad de dificultate mai ridicat, iar cei care intră aici sunt cu adevărat oameni pregătiți să devină inginerii și cercetătorii de care are lumea nevoie.

Aici poți opta pentru diferite specializări foarte interesante:

  • Tehnologii și Sisteme de Comunicații
    sisteme de comunicații, comunicații digitale, industriale, telematică, programare, rețele integrate de comunicații etc.
  • Electrotehnică
    circuite și instalații electrice, automatizare procese, programare, mașini electrice etc.
  • Electrotehnică Aplicată
    un mix între hardware și software, sisteme integrate, sisteme electronice și de calcul, electronică digitală și analogică etc.
  • Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor
    rețele de calculatoare, automatizări industriale, mașini electrice, transmisii de date, electronică auto (diagnoză) etc.
  • Automatică și Informatică Aplicată/ Calculatoare
  • rețele de calculatoare, aplicații și sisteme automatizate, dezvoltare proiectare procese software etc.
  • Robotică
    roboți industriali și mobili, realitate virtuală, inteligență artificială etc.
  • Tehnologia Informației
    teorii despre știința și ingineria calculatoarelor, analiza și interpretare date, tehnologii de programare, web, aplicații software, sisteme informatice și de operare etc.

Facultăți similare mai pot fi: Facultatea de Energetică (Utilizarea energiei, Hidraulică, Ingineria Mediului), Inginerie Industrială și Robotică (construcție mașini, roboți și sisteme de producție), Facultatea de Inginerie în limbi străine, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice (vezi Politehnica București)

facultati-pentru-profilul-real

Facultatea de Inginerie Mecanică

O facultate care nu pune accent doar pe algoritmică și informatică, însă care necesită o atracție mai mare spre fizică, desen tehnic, electronică. Facultatea de Inginerie Mecanică reprezintă o alegere bună pentru cei pasionați de industrie, în special de industria mașinilor și mașinăriilor.

În cadrul acestei facultăți poți oscila înspre:

  • Inginerie Mecanică
    mecanică, materiale, comportarea materialelor și a structurilor mecanice, sisteme mecanice etc.
  • Autovehicule Rutiere
    dezvoltare sisteme software pentru autovehicule, proiectare CAD, CAM, CAE, diagnosticare/ siguranță/ dinamică autovehicule, autovehicule hibride, electrice, autonome etc.
  • Ingineria Transporturilor și Traficului
    management trafic rutier, echipamente electrice pentru mașini, electronică, desen tehnic, infrastructură rutieră etc.

Facultatea de Fizică

Trebuie să recunosc că nu cunosc prea multe despre această facultate, însă o listez și prezint succint, ca să îți faci o idee. Probabil este una dintre cele mai grele facultăți, iar ca să-i faci ar putea să trebuiască să visezi fizica și matematică noaptea.

De asemenea, cred că Facultatea de Fizică este alegerea celor cu adevărat pasionați de domeniu, care vor să devină profesori, fizicieni, cercetători pe la mari companii, oameni de știință. Este foarte faină ideea de a studia fizica atât teoretic, cât și experimental.

Cu siguranță, pe lângă matematici superioare, informatică, electronică și altele, va trebui să-ți placă să citești mult! Am găsit următoarele specializări în cadrul Facultății de Fizică:

  • Fizică (cu varianta în engleză sau română/ maghiară – Cluj)
  • Fizică informatică
  • Fizică medicală
  • Biofizică
  • Fizică tehnologică

Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor/ ASE

Aceasta este o facultate mixtă și accesibilă tuturor studenților, fie veniți de la uman, fie de la real. Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor se adresează acelora care își doresc să învețe noțiuni despre mediul economic, despre managementul și administrarea afacerilor, precum și pentru cei care își doresc o carieră în antreprenoriat.

Facultatea nu se concentrează foarte mult pe matematică, deloc spre fizică sau chimie, dar mai mult spre economie. În cadrul acestei facultăți, vei găsi specializări interesante și diversificate:

  • Informatică Economică (citește experiența unui student)
    sisteme informatice integrate pentru afaceri, algoritmi, structuri de date, statistică, tehnologii/ aplicații web, microeconomie, macroeconimie, etc.
  • Management (citește experiența unui student)
    managementul afacerilor mici și mijlocii, micromediul și macromediului economic, strategie, statistică economică, finanțe, contabilitate etc.
  • Marketing (citește experiența unui student)
    tehnici promoționale, cercetări de marketing, vânzări, comerț etc.
  • Business Administration (studiu în limba engleză)/ Administrarea Afacerilor
    asemănător cu specializarea Management
  • Contabilitate și Informatică de Gestiune
    indicatori economico-financiari, fiscalitate, operațiuni economice în conta, info etc.
  • Finanțe-Bănci
    finanțele firmelor, instituțiilor, societăților de asigurări, financiar-bancare etc.
  • Afaceri Internaționale
    piețe internaționale, operațiuni de comerț internațional, finanțări, transporturi și asigurări internaționale etc.

Alte facultăți relevante pentru profilul Mate-Info

Alte facultăți relevante care se potrivesc absolvenților de la Mate-Info pot fi reprezentate de Facultatea de Ingineria și Știința Materialelor, Facultatea de Construcții, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Business, precum și toate celelalte facultăți pe care urmează să le prezentăm în următoarele secțiuni.

Facultăți potrivite pentru profilul Științele Naturii

Ca și absolvent al unui profil de Științele Naturii, probabil nu ești atât de tare înclinat spre materii precum fizica, matematica sau informatica, așa cum am prezentat în componența facultăților de Mate-Info sau Inginerie Electrică și Calculatoare.

Însă, lista rămâne destul de laborioasă iar opțiunile sunt destul de diverse în ceea ce privește facultățile potrivite pentru profilul de Științele Naturii. De asemenea, aceste facultăți reprezintă opțiuni bune și pentru cei absolvenți de profil tehnic/ tehnologic.

Facultatea de Biologie

Biologia este alegerea perfectă pentru cei care sunt pasionați și atrași de cunoașterea și gestionarea naturii și societății umane. Facultatea de Biologie îți va oferi șansa de a studia atât la nivel teoretic, cât și practic, beneficiind de numeroase studii în laborator.

Ideală pentru cei care doresc să profeseze în analiza medicală, să lucreze în laboratoare biotehnice din diferite industrii, industria farmaceutică, medicină legală etc. Astfel, specializările de la Facultatea de Biologie arată cam așa:

  • Anatomie, Biologie Animală, Fiziologie Animală și Biofizică
  • Biochimie și Biologie Moleculară
  • Ecologie Sistemică și Sustenabilitate
  • Genetică
  • Botanică și Microbiologie
facultati-pentru-stiintele-naturii-despre-facultatea-de-biologie-1

Facultatea de Chimie/ Chimie și Inginerie Chimică

La fel ca la Facultatea de Fizică, probabil atunci când facem referire la Chimie, aceasta atrage oameni pasionați de domeniu, care vor să devină profesori sau cercetători în laboratoare sau institute de cercetare a produselor alimentare, farmaceutice, industriale, petroliere etc.

Nu mă pricep la această latură deloc, astfel că dacă avem vreun chimist pe aici, vă rog să ne lăsați opinia despre această facultate în comentarii.

  • Chimie Anorganică
  • Chimie Analitică
  • Chimie Organică, Biochimie şi Cataliză
  • Chimie Fizică
  • Inginerie Chimică (cu diverse profiluri)

Facultatea de Medicină

Facultatea de Medicină a fost întotdeauna o alegere de top pentru absolvenții profilurilor de Științele Naturii, dat fiind atracția înspre biologie. Cu toate acestea, Facultatea de Medicină este o facultate pentru care competiția este mare, de multe ori fiind bătaie mare pe loc. Există diverse specializări în cadrul acesteia, printre care amintim:

  • Medicină
  • Medicină militară
  • Asistență medicală
  • Balnefiziokinetoterapie şi recuperare
  • Laborator clinic
  • Nutriţie şi dietetică

De asemenea, poți opta spre Medicină Dentară, Farmacie, care înglobează alte câteva specializări atractive. Îți recomand să intri pe UMFST (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș), unde vei găsi o ofertă vastă de studii.

Facultatea de Design de Produs și Mediu

În cadrul acestei facultăți, ai o listă mare de specializări din care poți alege. Facultatea de Design de Produs și Mediu oferă multă diversitate, variază între industrie și mediu, ceea ce o face o atracție pentru absolvenții de liceu.

Nu se pune accent doar pe matematică, fizică. informatică, materiile fiind îndreptate de asemenea și spre design, proiectare și dezvoltare sisteme. Așadar, cu o asemenea facultate poți activa în multe sectoare industriale din lume. Printre specializările pentru care poți opta, găsim:

  • Ingineria Sistemelor de Energii Regenerabile
    sisteme fotovoltaice, eoliene, hidroenergetice, solare, dezvoltare durabilă etc.
  • Design Industrial
    design grafic, design conceptual, machetare, inovare în design, estetică și ergonomie etc.
  • Ingineria Designului de Produs
    estetica şi ergonomie, design conceptual, prototipare vituală, eco-design etc.
  • Mecatronică
    inginerie mecanică, electronică, mecatronică, desenare/modelare 2D, 3D, software pentru sisteme mecatronice etc.
  • Inginerie Medicală
    construcția și gestiunea protezelor și ortezelor, construcție/proiectare sisteme medicale etc.
  • Optometrie
    ergonomie aparate medicale, sisteme de corecție vizuală, elemente optice/ aparatură etc.
  • Ingineria și Protecția Mediului în Industrie
    management și procese și tehnologii industriale, dezvoltare produse cu impact redus asupra mediului, ecologie (procese depoluare), etc.

Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial

Aceasta este o facultate adresată cu precădere viitorilor ingineri în construcția de mașinării și utilaje industriale. Vei trece prin această facultate învățând bazele ingineriei, procese tehnologice, vei trece prin tainele aplicațiilor software folosite în ingineria industrială, sisteme de proiectare etc.

Este o facultate tehnologică – îndreptată spre procese de fabricație. În cadrul acestei facultăți, poți regăsi mai multe specializări din care să alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine:

  • Ingineria și Managementul Calității
    standarde de calitate, sisteme și procese de management, mentenanță, metode de evaluare a calității și siguranței etc.
  • Tehnologia Construcțiilor de Mașini
    procese tehnologice de fabricație, comandă numerică, proiectare dispozitive etc.
  • Sisteme de Producție Digitală
    digitalizare sisteme și procese de fabricație, sisteme inteligente de fabricație, mentenanță, proiectare etc.
  • Construcții Aerospațiale
    inginerie aerospațială, aerodinamică, exploatare/ asamblare aeronave, mecanică aeronave etc.
  • Ingineria și Managementul Afacerilor
    management afaceri industriale, inginerie calitate, marketing, contabilitate etc (mix între teorie și practică).

Alte facultăți relevante pentru profilul Științele Naturii

Alte opțiuni de alegere a facultății pentru absolvenții de liceu cu profil Științele Naturii pot fi: Facultatea de Ingineria Lemnului, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Facultatea de Construcții, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Business, precum și celelalte facultăți prezentate la profilul de Mate-Info, în secțiunile de mai sus.


Dacă ești interesat să faci o carieră într-un domeniu tehnic, atunci cu siguranță trebuie să vezi Topul Meseriilor de Viitor făcut de World Economic Forum, care a prezentat că până în 2025 joburile din domeniul tehnic și industrial vor la foarte mare căutare și pentru care va fi nevoie extremă de oameni pregătiți.

Surse

Universitatea Transilvania din Brașov – unitbv.ro
Universitatea Politehnică din București – upb.ro
Universitatea din București – unibuc.ro
Universitatea Babeș-Bolyai – ubbcluj.ro

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.